Jego popularność rośnie, choć gdy się pojawił w naszych sklepach słychać było głosy, że ma w sobie dużo kalorii, tłuszczu i trzeba z nim uważać.
To fakt, ma w sobie dużo tłuszczu (ok.15g na 100 g owocu), ale dużo takiego, który jest niezbędny do tego, by ciało było odżywione, silne. Dzięki niemu nasz mózg pracuje lepiej, mamy również lepsze samopoczucie. Tłuszcz jest tym składnikiem diety, który dostarcza nam dużo energii, której potrzebują nasze mięśnie (aparat głosowy to także mięśnie).
Awokado zawiera także składniki budulcowe, między innymi, błon komórkowych i hormonów. W tłuszczu rozpuszczają się potrzebne dla nas witaminy A, D, E i K.
W diecie ważna jest jakość spożywanych tłuszczów. Niektóre z nich jak np. utwardzone tłuszcze trans (powszechnie stosowane w przetworzonych produktach jak chipsy, ciasta, ciasteczka, batony, jedzenie typu fast-food) mogą powodować stany zapalne w organizmie, przyczyniają się do wystąpienia zespołu metabolicznego, chorób układu krwionośnego.
Awokado zawiera tłuszcze jednonienasycone, które wspomagają pracę tarczycy. Jej zaburzenia są coraz częściej spotykane i niestety powodują wiele problemów z narządem głosu. Dostarcza między innymi białka, beta-karotenu, witamin z grupy B. Znajdziemy w nim także potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Pomaga zachować szczupłą sylwetkę, zwłaszcza osobom, które mają problem z gromadzeniem się tłuszczu na brzuchu (tłuszczowa „oponka” nie pomaga w emitowaniu dźwięków), zmniejsza stany zapalne i pomaga utrzymać w dobrym stanie układ trawienny (zobacz dlaczego jest to ważne także gdy pracujesz głosem).
Zdrowe tłuszcze są potrzebne w diecie osób, które mają
problemy z narządem głosu (np. nawracające chrypki, stany zapalne, suchość śluzówek).
Nie chodzi o to, by się nim objadać (jest bardzo kalorycznym owocem), ale wprowadzić jako element swojego menu. Wyczarować z niego możemy i desery i bardziej wytrawne dania. Awokado można dodać do sałatki położyć na kanapkę, stosować zamiast masła, schrupać jako przekąskę. Można z niego zrobić guacamole oraz przygotować pyszne pasty warzywne. Dla łasuchów i fanów zdrowego żywienia, wegetarian jest wiele przepisów na prost zdrowy krem, pudding, mus czekoladowy, który można zjeść jako podwieczorek, użyć do kanapki zamiast kupnych kremów czekoladowych, wykorzystać jako składnik pysznego ciasta.
Jak się obchodzić z awokado?
Wybierajmy owoce dojrzałe, w których skórka po dotknięciu, lekkim naciśnięciu się ugina. Jak je sprawnie obrać i pozbyć się pestki możecie zobaczyć poniżej.
Jeśli lubisz słodkości sprawdź przepis na zdrowy krem czekoladowy na bazie awokado.