Złote mleko – wzmacniający napój na sezonowe infekcje i nie tylko

Złote mleko, czyli połączenie mleka, kurkumy (której zawdzięcza kolor) oraz aromatycznych przypraw to prozdrowotny i wzmacniający napój wywodzący się z ajurwedy. W okresach sezonowych infekcji sprawdza się również jako środek o działaniu przeciwzapalnym, rozgrzewającym i wspomagającym walkę z drobnoustrojami. Łagodzi objawy infekcji – kaszel, katar i ból gardła.

Aby je przygotować potrzebujemy:

– mleko (zwierzęce lub roślinne), około 1 szklanki (250 ml)

– masło ghee (masło klarowane dobrej jakości) – ½ łyżeczki lub odrobinę więcej, jeśli chcemy poprawić trawienie

– kurkuma – ½ łyżeczki

– imbir w proszku – ½ łyżeczki

– czarny pieprz mielony – szczypta

– cynamon mielony – szczypta.

Można dodać: kilka goździków, szczyptę kardamonu, szczyptę gałkę muszkatołowej (na lepszy sen). Do smaku dodajemy odrobinę miodu/ cukier kokosowy.

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy przyprawy, gotujemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na kolejne 1-2 minuty.

Przelewamy do kubka i pijemy na zdrowie.

UWAGA! Napój (ze względu na zawartą w nim kurkumę) nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz osób z nieżytami żołądka, chorobą refluksową.

Możemy go pić regularnie, codziennie lub kilka razy w tygodniu, ponieważ pozytywnie wpływa na cały organizm (między innymi ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, oczyszczające, poza tym wzmacnia kości, uspokaja).


Weis-Bohlen Susan, Ajurweda dla początkujących

Zapraszam do współpracy

Jeśli pracujesz głosem – możesz to robić bez wysiłku i zmęczenia, bez odczuwania „bólu mówienia”. Nauczę Cię, jak prawidłowo emitować głos, by był zawsze zdrowy, silny i piękny. Jeśli śpiewasz – podczas zajęć przekonasz się, że Twój głos płynie swobodnie, a każdy, nawet trudny tekst w j. polskim przestanie być przeszkodą.
A może po prostu chcesz polubić i lepiej poznać swój głos albo przestać bać się publicznych wystąpień – w tym również Ci pomogę.

Szkolenia i zajęcia indywidualne