Aby je przygotować potrzebujemy:
– mleko (zwierzęce lub roślinne), około 1 szklanki (250 ml)
– masło ghee (masło klarowane dobrej jakości) – ½ łyżeczki lub odrobinę więcej, jeśli chcemy poprawić trawienie
– kurkuma – ½ łyżeczki
– imbir w proszku – ½ łyżeczki
– czarny pieprz mielony – szczypta
– cynamon mielony – szczypta.
Można dodać: kilka goździków, szczyptę kardamonu, szczyptę gałkę muszkatołowej (na lepszy sen). Do smaku dodajemy odrobinę miodu/ cukier kokosowy.

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy przyprawy, gotujemy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na kolejne 1-2 minuty.
Przelewamy do kubka i pijemy na zdrowie.
UWAGA! Napój (ze względu na zawartą w nim kurkumę) nie jest odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz osób z nieżytami żołądka, chorobą refluksową.
Możemy go pić regularnie, codziennie lub kilka razy w tygodniu, ponieważ pozytywnie wpływa na cały organizm (między innymi ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, oczyszczające, poza tym wzmacnia kości, uspokaja).

Weis-Bohlen Susan, Ajurweda dla początkujących