Na podstawie przepisu znalezionego na http://kaszomania.blogspot.com/
Na około 20 sztuk potrzebne będą:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– szklanka mleka (może być bez laktozy lub roślinne)
– 2,5 łyżki miodu
– 120 g wiórek kokosowych
– łyżka oleju kokosowego
-do masy możecie dodać pokrojone migdały ( w ilości, w jakiej lubicie).
Wykonanie:
Kaszę płuczemy – najpierw w zimnej potem w gorącej wodzie. Do kaszy dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie całe mleko – kasza nie może być rzadka.
Na patelni przez chwilę prażymy większą część wiórek kokosowych – 100g, Mieszamy je z ugotowaną, ciepłą kaszą. Dodajemy olej kokosowy, następnie miód. Masę mieszamy. Można ją zmiksować lub pozostawić składniki w całości. Z ciepłej masy formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki, do schłodzenia.
Smacznego!
Co w tym dobrego dla naszego narządu głosowego?
Kasza jaglana – ma właściwości antywirusowe, pomaga zmniejszać stany zapalne w drogach oddechowych, odkwasza, odśluzowuje organizm (eliminuje dużą ilość wydzieliny w gardle, w nosie), dostarcza żelaza, witamin z grupy B (B1, B2, B6) potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, wit. B2 dba także o stan błon śluzowych organizmu.
Miód – w zależności od rodzaju jego właściwości mogą się różnić, ogólnie – działa bakteriobójczo, wspomaga organizm w walce z infekcjami, dostarcza nam duże ilości takich składników jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Zawiera także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Wspomaga procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, pobudza mózg do pracy i uspokaja nerwy w stresie.
Olej kokosowy – w skrócie – ma właściwości przeciwzapalne, dba o nawilżenie śluzówek, poprawia stan jelit, łagodzi dolegliwości żołądkowe i związane z refluksem, oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, pomaga zwalczać próchnicę. Więcej o oleju kokosowym.
Kokos – najzdrowszy w formie świeżego miąższu kokosowego, wiórki kokosowe zawierają między innymi sporo potasu, miedź, magnez, kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę E, zdrowe tłuszcze.
Migdały – mają duże ilości wit. B2, wit. E, potasu, flawonoidów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Łagodzą objawy stresu, mają działanie uspokajające, poza tym łagodzą stres i koją nerwy, poprawiają pamięć, koncentrację. Polecane są sportowcom by poprawić wydolność mięśni. Poza tym mogą działać pomocniczo przy chrypce i suchym kaszlu.