Dla miłośników zdrowego trybu życia i dobrego odżywiania, dla wszystkich, którzy lubią poznawać nowe smaki; dla tych, którzy nie chcą zbytnio grzeszyć deserami – przepis na ciasto z kaszy jaglanej z kremem z batatów.
O pysznym, choć nie tak oczywistym słodkim smaku. Z całą garścią dobrych składników.
Przepis pochodzi z diety 2xme, ze strony http://2xme.pl/jaglane-ciasto-z-batatami/
JAGLANE CIASTO Z BATATAMI
Na formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm potrzebujemy:
80g kaszy jaglanej
40g masła
40g daktyli
500g batatów
2 jajka rozmiar L
łyżka ksylitolu
dodatkowo dla chętnych na większą porcję doznań smakowych – na każdy kawałek dajemy orzecha włoskiego z kleksem z bitej śmietany (30%) z łyżeczką ksylitolu
Jak zrobić?
Daktyle posiekać na małe kawałki. Kaszę dokładnie opłukać, zalać gorącą wodą, dodać daktyle i ugotować na sypko. Po ugotowaniu dodajemy masło i miksujemy na gładko.
Bataty obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i miksujemy, następnie dodajemy jajka, ksylitol i mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Do foremki najpierw wkładamy warstwę z kaszy jaglanej z daktylami i masłem. Na nią krem z batatów. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch się zetnie.
Podajemy wystudzone, z kleksem bitej śmietany lub bez i z orzechem.
Smacznego!
Co w tym dobrego i zdrowego, szczególnie korzystnego dla narządu głosowego?
Kasza jaglana – ma właściwości antywirusowe, pomaga zmniejszać stany zapalne w drogach oddechowych, odśluzowuje organizm (eliminuje dużą ilość wydzieliny w gardle, w nosie), dostarcza żelaza, witamin z grupy B (B1, B2, B6) potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, wit. B2 dba także o stan błon śluzowych organizmu.
Daktyle – naturalny środek zwiększający poziom energii, są bogatym źródłem witaminy A, która wpływa między innymi na stan błon śluzowych w organizmie, wspomagają leczenie nadkwasoty. Mają również sporo witamin z grupy B, przez co korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, koją nerwy, pomagają w problemach z bezsennością.
Ksylitol – naturalny cukier brzozowy, nie podnosi poziomu cukru w organizmie, dodatkowo wzmacnia kości, przeciwdziała próchnicy zębów, dba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspiera odporność organizmu.
Jajka – źródło niezbędnych nam aminokwasów, składników mineralnych i witamin A, D, E, K oraz B2 i B12, które wspomagają między innymi układ nerwowy i stan skóry, błon śluzowych organizmu oraz lecytyny, która usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi stresy.
Bataty – czyli słodkie ziemniaki, bogate między innymi w witaminę C, składniki mineralne oraz w betakaroten – prekursor witaminy A; wspomaga odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne, zapobiega suchości śluzówek.
Orzechy włoskie – bogate źródło zdrowych i korzystnych dla śluzówek kwasów tłuszczowych, mają właściwości przeciwzapalne, wspomagają leczenie problemów żołądkowych, korzystnie wpływają na mózg i układ nerwowy, łagodzą objawy stresu, przemęczenia, poprawiają samopoczucie.