Przepis pochodzi ze strony http://kingaparuzel.pl/blog/2016/06/weganskie-ciasteczka-jaglane/
Na 15 sztuk potrzebujemy:
1½ szklanki płatków jaglanych /lub owsianych albo pół na pół
½ szklanki wiórków kokosowych
½ szklanki płatków migdałów
3-4 łyżki oliwy z oliwek / oleju kokosowego lub rzepakowego
3 łyżki syropu klonowego/ miodu / syropu z agawy lub cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki wody
Jak wykonać?
Zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów. Następnie dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii. Później dodać wodę i znowu zmiksować (ok. pół minuty). Jeśli mieszaka jest zbyt sucha, można dodać trochę wody, tak, by można łatwo uformować ciasteczka w dłoniach. Formujemy kuleczki i rozpłaszczamy w dłoniach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (góra-dół) , na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, aż będą złote.
Do ciasta możemy dodać suszone owoce, orzechy.
Co w nich dobrego?
Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, pomaga zmniejszać stany zapalne w drogach oddechowych, odkwasza, odśluzowuje organizm (eliminuje dużą ilość wydzieliny w gardle, w nosie), dostarcza żelaza, witamin z grupy B (B1, B2, B6) potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, wit. B2 dba także o stan błon śluzowych organizmu.
dodatki – suszone owoce, orzechy, wartościowe oleje.