Kasza jaglana – źródło energii i zdrowia dla pracujących głosem

Kasza jaglana – propozycja na każdą porę roku. Zwłaszcza na trudne jesienne i zimowe dni. Lekarstwo na nadmiar śluzu w organizmie oraz mnóstwo wartościowych składników odżywiających krtań.

Zwana jest królową kasz. Nie dziwi takie jej określenie, gdy spojrzymy na listę jej zalet.  Dla nas – pracujących głosem- to prawdziwa bomba dobrej energii z ładunkiem witamin i składników potrzebnych narządowi głosowemu do wytężonej pracy.

Jedna z jej zalet powinna przekonać nas do włączenia jej na stałe do naszego menu – odśluzowuje organizm, a więc pomaga nam pozbyć się nadmiaru gęstej wydzielina. Wydzielina ta powoduje dyskomfort podczas emitowania dźwięków, wpływa także na ich brzmienie, zmienia nasz głos, prowokuje do kaszlu, odchrząkiwania (co dodatkowo obciąża krtań).

Skąd bierze się nadmiar śluzu?

To efekt niewłaściwej diety, jedzenia żywności typu fast-food, produktów przetworzonych, zawierających duże ilości cukru. Skutek refluksu, zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, alergii, problemów z zatokami, niedrożności nosa,nietolerancji pokarmowych, błędów dietetycznych (np. nadmiaru cukru, nabiału w diecie). Do jego pojawiania przyczynia się także stosowanie antybiotyków oraz niedobory witamin. Nie bez znaczenia jest również zła technika głosowa, podrażnienie delikatnych śluzówek krtani (np. przez suche powietrze, klimatyzację), przeforsowanie głosu. Duża ilość śluzu to w końcu także reakcja organizmu na wirusy i bakterie.

Kasza jaglana

Wspomaga układ odpornościowy, ma działanie antywirusowe. Zmniejsza stan zapalny błon śluzowych i redukuje ilość wydzieliny podczas infekcji.

Należy do produktów lekkostrawnych, które nie obciążają układu pokarmowego. Po jej zjedzeniu nie czujemy znużenia, zmęczenia, osłabienia. Wprost przeciwnie. Ładuje nasze akumulatory; jest doskonałym źródłem energii, której potrzebujemy, by efektywnie pracować głosem.

Dlaczego jeszcze warto regularnie spożywać kaszę jaglaną, gdy pracujemy głosem?

  • zapobiega problemom trawiennym, jest polecana w przypadku chorób układu pokarmowego (wątroby, trzustki, jelit), wzmacnia nerki,
  • jest bezglutenowa – co ważne jest dla osób uczulonych na gluten lub z jego nietolerancją,
  • dostarcza witamin z grupy B (wzmacniają przy wysiłku fizycznym i psychicznym, uspokajają, wzmacniają układ nerwowy),
  • zawiera wapń, miedź, mangan, fosfor, potas, krzem i żelazo (najwięcej z wszystkich kasz);
  • zawiera karoten (prowitamina A), który bierze udział w regeneracji błon śluzowych,
  • dostarcza witaminy E – dbającej o dobry stan błon śluzowych oraz lecytyny wspomagającej koncentację.

Przed spożyciem należy ją odpowiednio przygotować. Różne są na to sposoby. Można płukać na sicie wodą, można uprażyć i zalać wrzątkiem.

 

Polecam- mnóstwo pysznych przepisów i przydatnych informacji:

Jaglany detoks, M.Zaremba

Ziarno, D. Wójciak

 

Zapraszam do współpracy

Jeśli pracujesz głosem – możesz to robić bez wysiłku i zmęczenia, bez odczuwania „bólu mówienia”. Nauczę Cię, jak prawidłowo emitować głos, by był zawsze zdrowy, silny i piękny. Jeśli śpiewasz – podczas zajęć przekonasz się, że Twój głos płynie swobodnie, a każdy, nawet trudny tekst w j. polskim przestanie być przeszkodą.
A może po prostu chcesz polubić i lepiej poznać swój głos albo przestać bać się publicznych wystąpień – w tym również Ci pomogę.

Szkolenia i zajęcia indywidualne