Dzięki dobremu nawodnieniu ciała tworzymy krtani optymalne warunki do funkcjonowania, chronimy przed urazami strun głosowych, niedyspozycjami czy poważniejszymi problemami z głosem. Aby tak się nie stało musimy dbać o to, by struny głosowe były podczas drgań zabezpieczone przez odpowiedniej jakości śluz. Nawodnienie organizmu jest jego bazą.
Jeśli śluzu będzie zbyt mało, albo za dużo, jeśli będzie zbyt gęsty – mogą pojawiać się trudności w wydobywaniu dźwięków i zwiększa się ryzyko wystąpienia przeciążenia fałdów głosowych, ich opuchlizny, otarć, niedomykalności fałdów, znacznych zmian brzmieniowych.
Suche powietrze (niska wilgotność, wysoka temperatura w okresie grzewczym) wdychane przez usta podczas śpiewania i mówienia nie jest tym, co lubi nasza krtań. Wysuszenie śluzówek bywa uciążliwe, zwłaszcza gdy podczas emitowania dźwięków musimy jeszcze walczyć ze skutkami oddychania taki powietrzem – między innymi chrypką, suchym kaszlem, podrażnieniem gardła i krtani. Dlatego musimy dostarczać sobie odpowiedniej ilości płynów, także takich, które nie będą dodatkowo drażnić, wysuszać, odwadniać.
W bardzo ograniczonej ilości lub zrezygnuj z niej:
- herbata, ewentualnie słaba herbata czarna, zielona
- kawa, kawa z mlekiem, zwłaszcza jeśli zauważasz po jej wypiciu zgagę, odbijanie, odchrząkiwanie, trudności z czystością dźwięków.
Unikamy
Zdecydowanie unikajmy napojów gazowanych, zimnej wody, wody z lodówki, które wychładzają ciało oraz wpływają na stan narządu głosu i brzmienie dźwięków (mogą powodować chrypkę, wywołać odchrząkiwanie, zmatowić głos). Napoje gazowane dodatkowo drażnią układ pokarmowy i powodują problemy trawienne np. refluks, wpływające na gardło i krtań.
Unikamy także mocnej kawy, herbaty, alkoholu, kakao, ostrych przypraw dodawanych do napojów (podrażniają, odwadniają, wysuszają śluzówki) słodzonych soków (powodują powstanie gęstego śluzu, który może zalegać i wpływać na brzmienie głosu, prowokować do odchrząkiwania). Osoby mające problemy żołądkowe powinny uważać na soki owocowe (zwłaszcza na zawarte w nich cytrusy) lub warzywne.