Koktajl kokosowo-kawowy z ziarnem kakao
Na jedną dużą porcję potrzebujemy:
- 1 dojrzały banan
- mleko kokosowe ( najlepiej samodzielnie zrobione) lub inne – ilość zależy od tego, jak gęsty koktajl chcemy uzyskać (ok. pół filiżanki lub więcej)
- ½ ub ¾ filiżanki świeżo zaparzonej kawy zbożowej
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir – wg uznania szczypta kurkumy
- odrobina miodu do posłodzenia (opcjonalnie)
- szczypta rozkruszonego surowego ziarna kakao
Wszystkie składniki oprócz kawy i ziarna kakao miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy gorącą kawę, mieszamy, posypujemy ziarnem kakao. Smacznego.
Co w nim dobrego?
Poprawia humor, pobudza, rozgrzewa. Dodatkowo wzmacnia układ odpronościowy, dostarcza składników o działaniu przeciwzapalnym.
banany – zawierają mnóstwo witamin i minerałów (wit. A, C, E, K, z grupy B, potas, wapń, fosfor ,magnez), wspomagają leczenie owrzodzeń i stanów zapalnych błony śluzowej żołądka, wzmacniają układ krążenia, uspokajają, poprawiają samopoczucie, pamięć i koncentrację.
mleko kokosowe – ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne, dostarcza magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, mangan i miedź, witaminy z grupy B, wit. C, wit. K. Pomaga w regeneracji ciała po wysiłku fizycznym.
kawa zbożowa – zawiera sporo błonnika, syci, odżywia i oszczędza żołądek. Również pobudza dostarczając węglowodanów. Jest też źródłem magnezu, selenu, witamin z grupy B. Inulina zawarta w cykorii wpływa na florę bakteryjną jelit.
przyprawy – rozgrzewają, pobudzają, dodają energii, wzmacniają odporność, działają przeciwzapalnie
kurkuma – ma silne właściwości przeciwzapalne, wspomaga układ odpornościowy w walce z wirusami, bakteriami, nowotworami, działa również oczyszczająco
kardamon – reguluje pracę układu pokarmowego, wspomaga leczenie zakażeń układu moczowego, łagodzi objawy przeziębienia i grypy, kaszel, rozgrzewa, ma właściwości przeciwzapalne
imbir – wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie przeciwzapalne, rozgrzewa
cynamon- ma działanie przeciwzapalne, dostarcza między innymi wapnia, żelaza, rozgrzewa, dodaje energii i siły, wspomaga układ krążenia, reguluje poziom cukru we krwi,
miód -działa bakteriobójczo, wspomaga organizm w walce z infekcjami, dostarcza nam duże ilości takich składników jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Zawiera także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Wspomaga procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, pobudza mózg do pracy i uspokaja nerwy w stresie.
zianro kakao – surowe ziarno, ma w sobie bogactwo antyoksydantów i magnezu. Poza tym zawiera także żelazo, chrom, potas, cynk, wapń i mangan. Łagodzi stres, reguluje pracę mózgu i układu nerwowego, poprawia samopoczucie, wywołuje przyjemne odczucia (endorfiny), poprawia humor. Działa pobudzająco.