Owsianka wg Kasi Bem („Happy detoks”)
Zalewamy 4 łyżki płatków owsianych (nie błyskawicznych) szklanką wody i przez 15 minut gotujemy na małym ogniu, mieszamy. Gdy stanie się gęsta dodajemy przyprawy, np. cynamon, kardamon, imbir, pokrojone owoce (banan, jabłko, borówki, gruszka, śliwki, pomarańcza) , pestki dyni, słonecznika, rodzynki, daktyle, figi, żurawinę, orzechy.
Płatki owsiane można zastąpić innymi – np. jaglanymi, żytnimi.
Dodatki – wg uznania, dodawaj to, co lubisz.
Dosłodzić można odrobiną miodu.
Co w niej dobrego?
Baza, czyli płatki owsiane – dostarczą Ci witamin z grupy B i minerałów (magnez, fosfor, potas, cynk selen), ukoją nerwy, wzmocnią mięśnie, ułatwią trawienie i korzystnie wpłyną na samopoczucie.
Dodatki – owoce, orzechy, pestki itd. Dostarczą witamin i minerałów niezbędnych do dobrego samopoczucia i zdrowia, pobudzą układ nerwowy, wspomogą układ pokarmowy, dostarczą energii.
A przede wszystkim to, że jest ciepłym, rozgrzewającym posiłkiem, który doda Ci sił, poprawi wydolność organizmu, zapobiegnie wychłodzeniu w jesienno-zimowe dni, poprawi nastrój.