Czarnuszka
Przyprawa w formie czarnych ziarenek o charakterystycznym zapachu. Bogata w mnóstwo potrzebnych nam kwasów tłuszczowych (między innymi omega 3, 6, 9), białko, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, żelazo, cynk, fosfor czy miedź. Jej regularne dostarczanie do organizmu wpływa korzystnie na jego funkcjonowanie i kondycję, wzbogaca dietę o niezbędne witaminy i minerały.
Jak wprowadzić czarnuszkę do codziennej diety?
W formie przyprawy, ziarenek:
- Jako dodatek do pieczywa – nadadzą aromat wypiekanym przez nas bułkom i chlebom, można nią posypać pieczywo lub dodać do ciasta przed upieczeniem.
- Jako składnik kanapek – w postaci masła wymieszanego z czarnuszką lub chrupiącej posypki do kanapek.
- Jako składnik past kanapkowych (na bazie twarogu lub warzyw)
- Jako dodatek do sałatek warzywnych oraz miodu
- Jako przyprawa do mięs – wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny.
Jako przyprawa do tłustych ryb - Dodatek do kiszonej kapusty, zup (ziemniaczanej, grochowej, fasolowej).
Jako olej z czarnuszki dodawany do potraw spożywanych na zimno lub kuracja olejem z czarnuszki.
Korzyści dla całego ciała i narządu głosowego:
- Wzmacnia odporność organizmu, chroni przed chorobami autoimmunologicznymi.
- Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – warto wykorzystać jej moc w sezonie zwiększonej podatności na infekcje.
- Poprawia kondycję zdrowotną astmatyków i osób cierpiących na alergie.
- Ma działanie wykrztuśne, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny.
- Wspomaga leczenie kataru, stanów zapalnych zatok.
- Pomaga zwalczać anemię, jest dobrym źródłem żelaza w diecie.
Poza tym:
- ma działanie anytnowotworowe,
- pozytywnie wpływa na stan układu pokarmowego – wspiera wątrobę, wpływa na stan jelit, eliminuje toksyny, zmniejsza bóle żołądkowe, działa ochronnie na błonę śluzową żołądka, łagodzi objaw refluksu żołądkowo-przełykowego.
Ma jeszcze mnóstwo korzyści, ponieważ wpływa na stan skóry, układ krążenia, obniża ciśnienie, pomaga osobom chorującym na cukrzycę.
Wszystkie wymienione właściwości czarnuszki sprawiają, że warto ją na stałe wprowadzić do swojego menu, a przed sezonem jesienno-zimowych infekcji z jej pomocą wzmocnić swój organizm. Ciało wzmocnione, oczyszczone ma więcej sił i energii. Poprawia się nasze samopoczucie. Łatwiej bronimy się przed chorobami, dzięki czemu chronimy krtań, unikamy konieczności przeciążania głosu podczas przeziębienia. Astmatycy i alergicy z pewnością docenią jej dobroczynny wpływ na stan zdrowia.
Jedynie kobiety w ciąży i karmiące, osoby z niskim ciśnieniem krwi oraz przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem.