Wystarczy codziennie 1-3 łyżeczki siemienia lnianego, by jego dobroczynny wpływ mógł się pojawić. Do wyboru mamy siemię lniane złote lub brązowe. Możemy też wykorzystywać dobrej jakości olej lniany.
Dlaczego dobre dla głosu?
- przede wszystkim ze względu na swoje osłonowe właściwości – związki śluzowe ratują podrażnione śluzówki gardła, przełyku i żołądka, zwłaszcza gdy podlegają one wysuszeniu lub podrażnieniu (wskutek stanów chorobowych organizmu, przez niekorzystne czynniki zewnętrzne – np. klimatyzację, ogrzewanie, dym papierosowy),
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka, refluksu, zmniejsza negatywny wpływ skutków tych schorzeń na narząd głosowy (osłania przed kwasem solnym, regeneruje podrażnione kwasem śluzówki, łagodzi kaszel, chrypkę nimi spowodowane),
- zwiera duże ilość kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3, które pozytywnie wpływają na błony śluzowe, wspomagają odporność organizmu, zmniejszają stany zapalne, dobrze wpływają na mózg i układ nerwowy,
- zwiera dużo błonnika, dobrze wpływa na układ pokarmowy, łagodzą wzdęcia i zaparcia,
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
- jest źródłem lignan (wpływają pozytywnie na układ hormonalny), witamin z grupy B, wit. E oraz między magnezu, żelaza, wapnia, cynku,miedzi, magnezu
Jak stosować?
- Z dodatkiem wody, lub soku owocowego, nie na sucho. W całości (zalane gorącą wodą) lub świeżo zmielone z dodatkiem wody lub soku.
- Możemy wykorzystać ziarna jako dodatek do kanapek, ciastek, jako składnik domowej granoli, ciasta, naleśników, twarogów, past sałatek, zup.
KISIEL Z SIEMIENIA LNIANEGO NA PROBLEMY
Gdy dokucza Ci refluks, choroba wrzodowa lub masz podrażnione gardło, wysuszone śluzówki, spróbuj zrobić prosty kisiel z siemienia lnianego.
Dwie- trzy łyżki ziaren zalej gorącą wodą. Po około 2 godzinach siemię zagęści wodę, powstanie coś w rodzaju kisielu, który spożywamy samodzielnie. Kisiel taki możemy dodawać także do innych potraw, płynów (np. koktajle, ciasta, naleśniki).