Do wyboru mamy kawy sporządzone najczęściej z ziaren, żyta, jęczmienia, orkiszu, bywa z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego.
Dlaczego warto ją pić, co w niej dobrego dla głosu?
Kawa zbożowa ma sporo błonnika, syci, odżywia i oszczędza żołądek. Również pobudza dostarczając węglowodanów. Jest też źródłem magnezu, selenu, witamin z grupy B. Inulina zawarta w cykorii wpływa na florę bakteryjną jelit (zobacz Głos a sprawy brzucha).
Jak przyrządzić?
Kawę można pić samą, można z ulubionym (spienionym lub nie) mlekiem (krowim, orzechowym lub roślinnym), z dodatkiem miodu, cukru, syropu klonowego, imbiru, cynamonu, goździków i innych przypraw, owoców, można zastąpić nią deser. Zwróćcie uwagę, kiedy ją spożywacie i czy dodatkowe składniki nie będą przeszkodą w wypiciu jej podczas przerwy w pracy.
Kawa zbożowa klasyczna
2 łyżeczki kawy zalewamy ok.200 ml wrzątku, ewentualnie dodajemy jeszcze cukier.
Kawa zbożowa z mlekiem
2 łyżeczki kawy zalewamy ok.200 ml wrzątku, do smaku dodajemy ulubione mleko, ewentualnie dosładzamy.
Mleczna kawa zbożowa
2 łyżeczki kawy zbożowej zalewamy ciepłym mlekiem (roślinnym lub krowim). Można dosłodzić lub pić bez cukru. Ozdobić listkami świeżej mięty.
Kawa zbożowa z kokosem
2 łyżeczki kawy zbożowej, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mleko krowie lub roślinne,
wiórki kokosowe – ok. 2 łyżeczek. Można dosłodzić do smaku.
Wszelkie kombinacje składników i dodatków – zalecane.
Przepisy na pyszności z kawy zbożowej znajdziecie na stronach producentów.
Smacznego!