Miód pokrzywowy z suszonych liści pokrzywy (przepis Maciej Szaciłło, Sens, 10.2016)
Składniki:
- 400 g naturalnego miodu pszczelego (zalecany gryczany)
- ½ szklanki zmielonych suszonych liści pokrzywy
Liście rozdrabniamy lub mielimy w młynku do kawy na proszek. Mieszamy z miodem, odstawiamy na 10 dni. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Polecam na kanapkę, jako dodatek do ciasta czy wafla ryżowego,
Dlaczego dobry?
Miód – działa bakteriobójczo, wspomaga organizm w walce z infekcjami, dostarcza nam duże ilości takich składników jak potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt. Zawiera także witaminy. Wspomaga procesy regeneracji organizmu, wzmacnia odporność, pobudza mózg do pracy i uspokaja nerwy w stresie.
– miód gryczany – wspomaga leczenie niedokrwistości, posiada duże ilości magnezu, żelaza, witamy C, oczyszcza i wzmacnia układ krwionośny.
Pokrzywa – bogactwo między innymi żelaza, wapnia, jodu, potasu, krzemu, wit.C, A, K, witamin z grupy B, chlorofilu. Ma działanie oczyszczające, wspomaga układ moczowy, układ pokarmowy, usuwa nadmiar wody i toksyny z organizmu, wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie krwiotwórcze
Pokrzywa nie dla wszystkich
Choć pokrzywa ma mnóstwo dobrych witamin i składników mineralny, nie może być spożywana przez:
- alergików
- chorych na nowotwory
- osób, u których występują krwawienia (zwłaszcza kobiety z chorobami dróg rodnych), choroby nerek
- kobiety w ciąży
- osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, leki rozrzedzające krew