Przepisy pełne zdrowia

Wzmacniająca jaglanka z sosem truskawkowym, orzechem brazylijskim i suszoną żurawin

Sylwia Prusakiewicz-Kucharska

Sylwia Prusakiewicz-Kucharska

Kasza jaglana – królowa kasz, która dla zdrowia całego organizmu i dla pracujących głosem może uczynić wiele dobrego. Polecam zwłaszcza tym, którzy borykają się z problemami żołądkowymi, częstymi przeziębieniami, stanami zapalnymi zatok i nadmiarem śluzu.

Na podstawie przepisu Kingi Paruzel http://kingaparuzel.pl/blog/2014/11/gryczanka-czyli-owsianka-z-kaszy-gryczanej-niepalonej/ 

W oryginalnym przepisie wykorzystana była kasza gryczana niepalona surowa. Smak cudowny, jednak surowa kasza nie polubi się z wrażliwym czy podrażnionym przez np. refluks żołądkiem. Można użyć także kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej lub zastąpić ją inną kaszą np. jaglaną.

Potrzebne składniki:

  • ugotowana kasza jaglana(może być to co pozostało nam z innego posiłku lub świeżo ugotowana w wodzie)
  • 4 migdały
  • 1 banan
  • ok. 100 ml mleka zwykłego lub roślinnego (zależy od tego, ile mamy kaszy i czy wolimy rzadszy czy bardziej gęsty krem)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • dowolne owoce / u mnie domowy sos truskawkowy i suszona żurawina niesłodzona

W mojej wersji także odrobina imbiru, szczypta kardamonu, orzech brazylijski.

Jak zrobić?

Ugotowaną kaszę miksujemy z pozostałymi składnikami, aż powstanie krem. Przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechem, owocami, sosem.

Co w tym dobrego?

Kasza jaglana  ma właściwości antywirusowe, pomaga zmniejszać stany zapalne w drogach oddechowych, odśluzowuje organizm (eliminuje dużą ilość wydzieliny w gardle, w nosie), dostarcza żelaza, witamin z grupy B (B1, B2, B6) potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, wit. B2 dba także o stan błon śluzowych organizmu.
Migdały – mają duże ilości wit. B2, wit. E, potasu, flawonoidów oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Łagodzą objawy stresu, mają działanie uspokajające, poza tym łagodzą stres i koją nerwy, poprawiają pamięć, koncentrację. Polecane są sportowcom by poprawić wydolność mięśni. Poza tym mogą działać pomocniczo przy chrypce i suchym kaszlu.

orzechy brazylijskie – bogate w zdrowe tłuszcze, antyutleniacze oraz wit. E i B1 a także wzmacniający odporność organizmu selen. Dostarczają również magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia i miedzi. Pomagają w regeneracji organizmu; zmniejszą zmęczenie i stres, pozytywnie wpływają na układ krążenia. Wpływają także na dobry stan skóry i błon śluzowych.

banany - źródło potasu, witamin z grupy B, naturalnych cukrów dodających energii, tryptofanu, żelaza. Ich spożywanie dodaje sił fizycznych i wpływa na samopoczucie (poprawia humor), łagodzi dolegliwości żołądkowe. Wspomaga dobre funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi napięcia i stres.

żurawina suszona niesłodzona – źródło witamin A, C i E, witamin z grupy B, miedzi, fosforu, jodu, wapnia. Wzmacnia układ krwionośny. Ma działanie antybakteryjne, wspomaga leczenie wrzodów i chorób przyzębia i dziąseł.

rozgrzewające, wzmacniające przyprawy – cynamon, imbir, kardamon

 

Twój indywidualny plan pracy i program rozwoju głosu

Zobacz