Czytelnia

Pyszna kawa zbożowa

Pyszna kawa zbożowa
Na hasło „kawa zbożowa” na twarzy może pojawić się uśmiech lub skrzywienie i niesmak. Niektórym kojarzy się ze smakiem domu, dzieciństwa, innym ze smakiem szkolnej stołówki lub przedszkola. Wspomnienie dobre lub złe. Na szczęście dziś już nie tylko mamy jeden smak do wyboru, ale wiemy też, jak na wiele pysznych sposobów możemy ten napój przygotować, by np. zastąpić nim tradycyjną kawę. Również formę kawy – do gotowania, zaparzania, rozpuszczalną, sypaną - możemy wybrać. Niektóre z nich zawierają dodatki smakowe lub ziołowe.

Do wyboru mamy kawy sporządzone najczęściej z ziaren, żyta, jęczmienia, orkiszu, bywa z dodatkiem cykorii, buraka cukrowego.

Dlaczego warto ją pić, co w niej dobrego dla głosu?

Kawa zbożowa ma sporo błonnika, syci, odżywia i oszczędza żołądek. Również pobudza dostarczając węglowodanów. Jest też źródłem magnezu, selenu, witamin z grupy B. Inulina zawarta w cykorii wpływa na florę bakteryjną jelit (zobacz Głos a sprawy brzucha).

Jak przyrządzić?

Kawę można pić samą, można z ulubionym (spienionym lub nie) mlekiem (krowim, orzechowym lub roślinnym), z dodatkiem miodu, cukru, syropu klonowego, imbiru, cynamonu, goździków i innych przypraw, owoców, można zastąpić nią deser. Zwróćcie uwagę, kiedy ją spożywacie i czy dodatkowe składniki nie będą przeszkodą w wypiciu jej podczas przerwy w pracy.

Kawa zbożowa klasyczna

2 łyżeczki kawy zalewamy ok.200 ml wrzątku, ewentualnie dodajemy jeszcze cukier.

Kawa zbożowa z mlekiem

2 łyżeczki kawy zalewamy ok.200 ml wrzątku, do smaku dodajemy ulubione mleko, ewentualnie dosładzamy.

Mleczna kawa zbożowa

2 łyżeczki kawy zbożowej zalewamy ciepłym mlekiem (roślinnym lub krowim). Można dosłodzić lub pić bez cukru. Ozdobić listkami świeżej mięty.

Kawa zbożowa z kokosem

2 łyżeczki kawy zbożowej, zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mleko krowie lub roślinne,
wiórki kokosowe – ok. 2 łyżeczek. Można dosłodzić do smaku.

Wszelkie kombinacje składników i dodatków - zalecane.

Przepisy na pyszności z kawy zbożowej znajdziecie na stronach producentów.

Smacznego!

 

Głos i praca nad nim to moja pasja. Zajmuję się emisją i psychologią głosu, terapią zaburzeń głosu oraz prawidłową wymową i doskonaleniem dykcji. Odkrywanie własnego głosu i praca nad nim to fascynująca podróż, do której gorąco zapraszam. Nigdy nie jest za późno.