Czytelnia

Jaglane ciasto z kremem z batatów

Jaglane ciasto z kremem z batatów
Dla miłośników zdrowego trybu życia i dobrego odżywiania, dla wszystkich, którzy lubią poznawać nowe smaki; dla tych, którzy nie chcą zbytnio grzeszyć deserami – przepis na ciasto z kaszy jaglanej z kremem z batatów. O pysznym, choć nie tak oczywistym słodkim smaku. Z całą garścią dobrych składników.

Dla miłośników zdrowego trybu życia i dobrego odżywiania, dla wszystkich, którzy lubią poznawać nowe smaki; dla tych, którzy nie chcą zbytnio grzeszyć deserami – przepis na ciasto z kaszy jaglanej z kremem z batatów.

O pysznym, choć nie tak oczywistym słodkim smaku. Z całą garścią dobrych składników.

Przepis pochodzi z diety 2xme, ze strony http://2xme.pl/jaglane-ciasto-z-batatami/

JAGLANE CIASTO Z BATATAMI

Na formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm potrzebujemy:

80g kaszy jaglanej

40g masła

40g daktyli

500g batatów

2 jajka rozmiar L

łyżka ksylitolu

dodatkowo dla chętnych na większą porcję doznań smakowych - na każdy kawałek dajemy orzecha włoskiego z kleksem z bitej śmietany (30%) z łyżeczką ksylitolu

Jak zrobić?

Daktyle posiekać na małe kawałki. Kaszę dokładnie opłukać, zalać gorącą wodą, dodać daktyle i ugotować na sypko. Po ugotowaniu dodajemy masło i miksujemy na gładko.

Bataty obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i miksujemy, następnie dodajemy jajka, ksylitol i mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Do foremki najpierw wkładamy warstwę z kaszy jaglanej z daktylami i masłem. Na nią krem z batatów. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut, aż wierzch się zetnie.

Podajemy wystudzone, z kleksem bitej śmietany lub bez i z orzechem.

Smacznego!

Co w tym dobrego i zdrowego, szczególnie korzystnego dla narządu głosowego?

Kasza jaglana - ma właściwości antywirusowe, pomaga zmniejszać stany zapalne w drogach oddechowych, odśluzowuje organizm (eliminuje dużą ilość wydzieliny w gardle, w nosie), dostarcza żelaza, witamin z grupy B (B1, B2, B6) potrzebnych do prawidłowej pracy układu nerwowego, wit. B2 dba także o stan błon śluzowych organizmu.

Daktylenaturalny środek zwiększający poziom energii, są bogatym źródłem witaminy A, która wpływa między innymi na stan błon śluzowych w organizmie, wspomagają leczenie nadkwasoty. Mają również sporo witamin z grupy B, przez co korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, koją nerwy, pomagają w problemach z bezsennością.

Ksylitol – naturalny cukier brzozowy, nie podnosi poziomu cukru w organizmie, dodatkowo wzmacnia kości, przeciwdziała próchnicy zębów, dba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wspiera odporność organizmu.

Jajkaźródło niezbędnych nam aminokwasów, składników mineralnych i witamin A, D, E, K oraz B2 i B12, które wspomagają między innymi układ nerwowy i stan skóry, błon śluzowych organizmu oraz lecytyny, która usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi stresy.

Bataty – czyli słodkie ziemniaki, bogate między innymi w witaminę C, składniki mineralne oraz w betakaroten – prekursor witaminy A; wspomaga odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne, zapobiega suchości śluzówek.

Orzechy włoskie – bogate źródło zdrowych i korzystnych dla śluzówek kwasów tłuszczowych, mają właściwości przeciwzapalne, wspomagają leczenie problemów żołądkowych, korzystnie wpływają na mózg i układ nerwowy, łagodzą objawy stresu, przemęczenia, poprawiają samopoczucie.

Głos i praca nad nim to moja pasja. Zajmuję się emisją i psychologią głosu, terapią zaburzeń głosu oraz prawidłową wymową i doskonaleniem dykcji. Odkrywanie własnego głosu i praca nad nim to fascynująca podróż, do której gorąco zapraszam. Nigdy nie jest za późno.