Dyniowa kawa latte

Jesienny, rozgrzewający napój, który można przygotować z kawą naturalną lub zbożową, mlekiem roślinnym lub krowim. To także sposób na przemycenie do naszej diety sezonowych warzyw – w tym przypadku dyni, z której najpierw robimy puree.
Średniej wielkości dynię myjemy, kroimy na części, pozbywamy się pestek, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 – 30 minut (do momentu, kiedy z łatwością wbijemy widelec w miąższ). Po przestudzeniu wyjmujemy miąższ (możemy go zblendować) i przekładamy puree do słoika. Można przechowywać dwa-trzy dni w lodówce lub zamrozić.
Składniki na dyniową kawę latte:
- ½ kubka kawy
- ¾ szklanki mleka
- 5 łyżek dyniowego purée
- 2–3 łyżki syropu klonowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki mielonego anyżu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Zaparzamy kawę. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Puree z dyni mieszamy z kawą, syropem klonowym i przyprawami, blendujemy. Powoli wlewamy przyprawioną kawę do spienionego mleka.
Z przepisu otrzymamy dwie małe lub jedną dużą porcję.
Przepis na kawę pochodzi ze strony www.ervegan.com