12 DOBRYCH NAWYKÓW W JEDEN ROK (AKCJA 2020)

Dyniowa kawa latte

Sylwia Prusakiewicz-Kucharska

Sylwia Prusakiewicz-Kucharska

Jesienny, rozgrzewający napój, który można przygotować z kawą naturalną lub zbożową, mlekiem roślinnym lub krowim. To także sposób na przemycenie do naszej diety sezonowych warzyw – w tym przypadku dyni, z której najpierw robimy puree.

Średniej wielkości dynię myjemy, kroimy na części, pozbywamy się pestek, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 – 30 minut (do momentu, kiedy z łatwością wbijemy widelec w miąższ). Po przestudzeniu wyjmujemy miąższ (możemy go zblendować) i przekładamy puree do słoika. Można przechowywać dwa-trzy dni w lodówce lub zamrozić.

Składniki na dyniową kawę latte:

  • ½ kubka kawy
  • ¾ szklanki mleka
  • 5 łyżek dyniowego purée
  • 2–3 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Zaparzamy kawę. Mleko podgrzewamy i spieniamy. Puree z dyni mieszamy z kawą, syropem klonowym i przyprawami, blendujemy. Powoli wlewamy przyprawioną kawę do spienionego mleka.

Z przepisu otrzymamy dwie małe lub jedną dużą porcję.

Przepis na kawę pochodzi ze strony www.ervegan.com

Twój indywidualny plan pracy i program rozwoju głosu

Zobacz